Etang du Bouchot

Het meer van bijna 4 hectare ligt midden in de natuur aan de buitenkant van het plaatsje Charmont. Het water is omgeven door graan, zonnebloem en mais velden en je zal er hoogstwaarschijnlijk geen mens tegen komen. Het enigste weggetje er naar toe is een stofweg langs weelderige zonnebloemenvelden. Over de hele week zagen wij maar één persoon, het was Richard die pizza kwam brengen :)

We hebben super genoten van de rust en de gemakken. Een best huis, gesitueerd vlak aan de waterkant en werkelijk van alle gemakken voorzien, was een geweldige verassing. De inrichting is wat karig maar voldoet prima. Er is een uitstekende douche met veel heet water voorzien van een perfecte straal (je doucht met etang water wat ook uit de kraan komt, dus niet drinken maar). Het toilet vind je in de kelder waar ook een bedbank staat en gelijkvloers vind je een slaapkamer met bed en een ruime, simpel ingerichte woonkamer met keuken, zithoek met bank en stoel, 6 persoons eettafel en kasten vol met kookgerei, pannen, borden en bestek. Dit materieel kan je dus allemaal lekker thuis laten. De koelvries combi volstaat prima. Ruime vriesvakken (3 stuks) wat je gelijk de mogelijkheid geeft voor een hele week eten mee te nemen. Er is in de loop der dagen wat ijsvorming op de achterwand maar dit is op de helft van de week makkelijk te verwijderen. De 4 gaspitten volstaan ook. Gebruik de achterste 2 voor wat meer power. Verder is er voldoende afzet en wegstop ruimte in de diverse kasten en schappen. Neem wel ff scherpe snijmessen mee om sneller te kunnen koken. Er is een magnetron voor de betere koks onder ons en een koffiezetapparaat uit de jaren 70 staat er ook. Er hangt zelfs een TV maar of die het doet weten we niet... Wel handig om een extra stekkerblok mee te nemen om meer oplaadpunten te creëren. De kachel hebben we niet aan gehad. 

Je kan je vuil kwijt in de betonnen trog voor het huis. Richard zal dit ophalen aan het eind van de week, daar heb je dus geen kopzorgen aan. Check wel ff in welke kleur vuilniszak wat moet, als het niet goed gesorteerd is, krijgt Richard het niet ingeleverd. Binnen naast de deur hangen aanwijzingen.

Bij aankomst gingen twee van ons een rondje lopen om de boel te verkennen. Toen deze twee terug kwamen van de verkenning had de derde de eerste karper al op de mat liggen. Dus met de hoeveelheid bijtgrage karpers zit het wel goed. De karper is er ongelooflijk sterk. Ik lieg niet als ik zeg dat we soms dachten een 20pond+ aan de haak te hebben en dat het bleek te gaan om een kleine karper. En klein, dan bedoel ik een 5kg karper. De runs zijn soms waanzinnig hard en ze blijven vechten totdat ze weer terug gezet worden. Op de mat stuiteren ze dus vrolijk verder en als je niet op past heb je zo een bitch slap te pakken op je face zoals te zien in de film. Zorg dus voor een groot vlak van onthaakmatten. Over visveiligheid later meer.

De bodem is witachtig van kleur en van het type modder (grindgruis) en je zakt er misschien 10cm in weg met de voeten. He

 Op momenten buiten de aasperiodes van onze tragets probeerden we Zeelt te vangen met een schuifloodje. Een sappige worm was niet te weerstaan voor ze. Makkelijk vers te houden in de koelkast. Prachtige vissen blijven het, die gladde Zeelten. Maar om weer terug te komen over de kracht van de karpers. De hengel tegen een plasic stoel leek goed te werken om de top van een feeder in de gaten te houden voor een ZeeltAanbeet. Maar dan opeens zie je je hengel door de lucht vliegen en in het water vallen. Blijkbaar weer een nieuwe aasperiode van de karper brak aan. De hengel zonk niet eens toen het met een boog te water vloog. Daarna zagen we de hengel als een torpedo door het water gaan om verderop uit zicht te verdwijnen. Geen zeelt maar een karper was dus de dader. De hengel was gelukig snel gevonden en aan de haak zat nog steeds de schuldige, een karper van 4kg.... Loei en loei sterk dus. Wees gewaarschuwd.

Voor het huis ligt een ruime stek voorzien van grind. Dit grind verwoest geleideogen. Gebruik een stoel om je hengel tegen aan te zetten. De stek heeft een betonnen kade (G) waar voor het gemak aan de linkerkant gaten zijn gemaakt om je bandsticks in te kunnen zetten en aan de rechterkant is er een biels met gaten. Links naast de betonnen kade is een stukje waar je goed je boot kan afmeren. 

Verder links heb je een stuk gras. Aan de rechterkant ligt een lang stuk langs het weggetje met een graskant. Op de helft bevind zich de " plug " van het meer (D). Trek niet aan het touwtje want dan loopt het hele meer leeg. Richard gebruikt het om "vidange" te plegen. Vidange, oftewel het droogleggen van het meer, gebeurt voor onderhoud, schoonmaken, afvangen, weging en telling. Naast het huis zie je een groot bassin (F). Daar loopt het water dan in en loopt weg via een stroompje. Aan de overkant, via de pijp (E), wordt het water weer aangevuld. Winter 2019 heeft Richard (zo vertelde hij ons) een Vidange gehad waarbij 650kg witvis en 1200kg kleine karper is verwijderd. 

Aan de zijkant links liggen 2 landtongen met stekken (A en B), aan de rechterkant een stek (C). Wij hebben met drie man enkel voor het huis gevist omdat elders zitten niet nodig was door de vele runs die we voor het huis kregen. Met het gebruik van toplood zijn we met drie man ook nauwelijks in de knoop geraakt. We gebruikten over het algemeen de betonnen kade om te drillen en om te scheppen. Wel was het leuk pennen op de landtongen (groene vlakken) en links en rechts van de " plug " (D). Stek C is een geisoleerde stek. Je ziet daar vandaan het huisje niet. Weinig bevist gezien het hoge gras op de stek. Ook de ondiepte voor de kant aan stek C is niet fijn.

Het gele vlak is een uitstekende stek. Er kwamen veel runs vanaf. Over het algemeen middelmaatjes en enkele 10kg+. Van de blauwe vlakken kwamen de wat grotere vissen. De grijze cirkels waren de plekken waar we veel springers zagen.

Er waren duidelijke aasperiodes van een paar uur achter elkaar en daarna was het weer even stil. Tijdens een stille peridode loont het om je aas te vervangen om te kijken of ze al weer honger hebben. Ze houden best van vers. Kan ook zijn dat je aas de modder is ingezakt

Over aas gesproken. 

Tijgernoten leken het wat minder te doen al deden ze het wel weer goed op de pen. 

Pellets bleken het uitermate goed te doen. Zorg wel voor harde, zwarte halibut pellets. Zachte ben je zo kwijt door de witvisdieven. 

De sleutel bleek een PVA zakkie met mini pellets (vis). Vaak hadden  we met die sleutel niet eens de tijd om de waker op de lijn te doen...of de pieper ging alweer te keer. Je ziet op de onderwater beelden ook hoe dat zit #voedselnijd. Aangezien de vele runs hebben we ook behoorlijk wat pva verbruikt. Tip du jour: klik  (met dank aan https://karperidee.nl/zelf-pva-zakjes-maken/ voor het briljante idee :)

Chodrig/popups mag je lekker thuis laten

Boilies zowel zoet als fishy deden het prima. Extra hard boilies zijn wel fijn. Scopex, coco, B1, squid, enz prima mee te vissen. Nash Key Cultured Hookbaits zijn ook echt aan te raden (we vonden het jammer dat we maar 1 zakje mee hadden)

Liquids zeker meenemen. We doopte de boilie in lever en krill&bbq (proline) liquid en dat werkte ook uitstekend.

Terug komend op de aasperiodes. Het loont dus zeker om na een uur een hengel te verversen en opnieuw uit te gooien met een PVA zakje om te testen of de rustperiode al over is. De eerste dagen verversten we na een uur of 3 en begon het direct weer als een malle te lopen na uitgooien van nieuw lekkers. Alsof we het begin van een nieuwe aasperiode gemist hadden (kan ook zijn dat de bollen weg waren gezakt in de modder). Het leek erop dat aas wat al even lag in een rustperiode minder snel gepakt werd. Doe je voordeel hier mee.

In Bouchot slapen de karpers 's nachts. Ik viste de eerste dagen door met 2 stuks 28mm bollen in het donker om te proberen een big te schaken en om niet wakker te hoeven worden van een kleine. Later in de week zelfs met een 20mm in de nacht gevist... Nogmaals, de karpers slapen in de nacht. Geeft je zelf de mogelijkheid om zelf ook lekker te slapen :)

Voor het oranje vlak heb je een boot nodig als je voor het huisje vist. Of vanaf stek A en B makkelijk bereikbaar. Tijdens een rustperiode loonde het wel eens om een hengel uit te varen de oranje zone in.

Over het roze geasseerde deel. Op een middag met de dieptmeter alle dieptes gemeten en opgeschreven. Het roze gedeelte is nagenoeg onvisbaar wegens ondiepte. Dit zal afhankelijk zijn van weersomstandigheden en waterval. Bekijk de onderstaande dieptekaart. 

De sonar hing 20cm onder het wateroppervlakte. Dit moet dan nog opgeteld worden bij de genoteerde dieptes. Onderstaand een foto van de plug waarop lijnen zichtbaar zijn van de verschillende waterstanden. Wij denken 30-60cm max. Wij denken ook dat de gestelde 3 meter diepte die gedaan wordt door de aanbieder in zeldzame gevallen in een jaar gehaald zal worden. Het zal erg hard en veel voor moeten regenen. Tijdens langdurige droogte zal misschien de helft van het meer bevisbaar zijn. Alleen kleine karper trok de ondiepte op en lag dan met rugvin boven water (toen wij er waren begin juli 2020).

Nu hoeft dit uiteraard helemaal niet negatief te zijn. Immers worden de karpers op een kleiner deel van het meer gedreven wat de vangkansen weer doen stijgen. Of het voor de vissen prettig is, dat is een tweede. Door de hoge bezetting van karper in het water zal door droogte ook het natuurlijk voedsel aanbod verder verminderen en krijg je automatisch een "runwater".

Nu zie je op de dieptekaart ook de ondieptes bij stek C. Het is lastig om een 10kg+ karper naar de kant te krijgen in 20cm water...

In het lichtblauwe gedeelte op de kaart in de zuid-west hoek, daar kan je beter geen rig neerleggen tenzij je vist vanaf stek A. Aan huiskant liggen er veel takken in het water en onze vrienden weten die feilloos te vinden. Vis tot over de helft van kant tot stek A om voldoende tijd te hebben de vis bij de takken weg te drillen. 

Het linker eiland van de meest zuidelijk gelegen twee op de kaart heeft aan de westkant een soort vervallen hok. Daar staan to 2.5m uit de kant palen in het water. Pas op dat de vis zich daar niet vast zwemt. In een cirkel rond alle eilanden tot 60-80cm uit de kant is het water 20 cm of minder diep. Dit vertekend een beetje op de diepte kaart bij het meest zuidelijke linker eiland.

Visveiligheid:

Net als meer veel beviste wateren kwam er hier ook weer wat gescheurde bekken voorbij. Altijd naar om te zien. Hoe komt dat nou? Misschien het gebruik van veel te zwaar lood? Misschien door onnodig aanslaan met een beet? (we vissen immers met een zelfhaak systeem). Of is het ongeduld tijdens een dril? Of verkeerde keuzes qua materiaal? Of gewoon dikke pech. Gezien de beschadigingen kan je er van uit gaan dat Bouchot karpers zachte bekken hebben (eigenschap van modderbodem karpers). Ook is het een feit dat niemand van ons met opzet een karper wil beschadigen. Het gebeurt ons allemaal wel eens. Bij elke losser kan je er vanuit gaan dat er schade is opgetreden, de haak is immers ergens uit gescheurd. Wil je nul kans op schade kan je misschien beter niet karper vissen maar we hopen door deze info het misschien mogelijk is de schade te beperken. Denk dan vooral aan de zacht bekken! En uiteraard zijn er karpers die zich heel vaak laten vangen, dat werkt ook niet echt lekker mee.  We hebben er wat over nagedacht en kwamen met de volgende tips voor de gene die niet op de hoogte zijn van een of meer van de onderstaande punten;

 1. Vis met dikkere onderlijnen (rigs) die niet snijden zoals nylon of fluor carbon of dynema met coating (al zou deze laatste je laatste keuze moeten zijn).
 2. Vis met licht lood tot max 50 gram
 3. Ga niet te hard aanslaan als je beet hebt. Krijg je een losser, dan heb je binnen 5 minuten toch wel een andere aanbeet
 4. Zorg dat de vis zich niet vast kan zwemmen (zuidwest hoek)
 5. Vis met micro barb haken of barbless
 6. Dril met geduld, door de sterkte van de vis neig je naar teveel druk zetten tijdens de dril
 7. Zorg dat de vis echt moe is voor het scheppen
 8. Elke keer weer de bek inspuiten met ontsmettings middel op wonden in de bek. Wrijf het goed in
 9. Gebruik geen grote haken, long shank haken of bent-hooks!
 10. Gebruik gebalanseerde rigs en probeer de haak altijd in het midden van de onderlip te krijgen
 11. Zorg ervoor dat je lood snel los gaat van je wartel tijdens een aanbeet en vrij kan schuiven
 12. Vis met lichtere hengels tot 2.75LB
 13. Gebruik bij voorkeur een stevige tang voor onthaking en kijk eerst hoe de haak zit in de lip en in welke richting je de haak het beste kan verwijderen. Zet geen kracht maar draai de haak in de juiste richting uit de lip
 14. Zet je slip tijdens de dril liever te los dan te strak
 15. Zit de vis ergens vast op afstand, ga niet trekken maar stap in je boot en ga er heen
Wat bertreft de brute kracht van de karpers. Ze stuiteren vrolijk door op de onthaakmat. Zorg voor een onthaakmat met hoge opstaande rand. Voor extra veiligheid legden wij een grote vlakke onthaakmat voor de mat met opstaande rand. Dat heeft regelmatig gewerkt als de karper begon te stuiteren. Zorg dat je een sling bij je hebt. zo kan je de vis veilig van mat naar water krijgen.
 
Eindconclusie
Etang du bouchout is zeker een keer de moeite waard. De ligging van het meer, midden in de natuur, de rust en de gemakken die het huisje bieden zijn werkelijk fenomenaal. De eigenaar, Richard, is een behulpzame man en erg vriendelijk. Hij waardeerd een 6-pack hollandse biertjes en een pak stroopwafels ten zeerste ;)
Het gemiddelde gewicht van de karper op het meer zal ongeveer 8kg zijn. De aanbieder geeft aan dat er ruim zwaardere vissen zwemmen maar het blijft franpant dat wij met 8 hengels per dag x 7 dagen niet verder kwamen dan 14kg terwijl er schijnbaar toch 27 karpers van 12 - 15kg, 16 karpers van 15 - 20kg en 2 karpers van 23 en 23,5kg zwemmen.. aan de overkant aan de andere kant van de buis lagen wel 2 rottende maar flinke spiegels.
Wil je voor de grote jongens gaan dan heeft Richard nog een meer; La Carrière des Grands Prés (klik onderstaande link). Moeilijk water maar zeker de moeite waard.
 
Bouchot kent geen brasem, meerval of snoek, wel een berg witvis, maar dat is voor de voedselnijd misschien wel lekker. Na 3 dagen vol met runs sluipt toch wel een beetje de verveling erin ofzo. Wij stapten over van het proberen te vangen van de zwaarste vis naar aantallen scoren. Een hndige turflijst bied dan uitkomst om de tel niet kwijt te raken. Doelen stellen verdrijft dan weer een beetje de verveling. Maar we mogen echt niet klagen. Aan runs geen gebrek, runs waar we elders soms wel een hele dag op zitten te wachten. Er zwemmen meerdere Ghost Koi's die werkelijk een streling zijn voor het oog. Ook een domme oranje die 2 keer boven water kwam in twee dagen tijd. De voorzieningen in de buurt zoals een super of bakker zijn even rijden maar de vriezer maakt dit weer goed. De karpers slapen in de nacht dus jij ook. Geen oververmoeidheidsoptredingen dus. De pizza op vrijdag is echt leuk om de week mee af te sluiten. Vergeet niet een flesje rode wijn achter de hand te houden. Qua afval is het prima geregeld, wel ff scheiden maar voor de rest heb je geen kopzorgen daaraan. Neem zeker maden en wormen mee, die blijven zeker een week goed in de koelkast, leuk om buiten de aasperiodes voor zeelt te gaan. Laat geen hengel onbewaakt als die niet in een steun staat, de karpers zijn er loeisterk. Hou rekening met de zachte bekken van de karpers en blijf ontsmetten na elke vangst. Er is een bootje te huur voor als je er zelf niet een hebt. Bind dan wel ff de roeispanen met een stuk lijn vast aan de roeidollen ;)
Het is jammer dat bij een lage waterstand 2/3 van het meer bevisbaar is en dat stek C eigenlijk niet bevisbaar is. Wellicht komt er in de toekomst nog een keer een bagger ronde.
Al met al hebben wij zeer genoten. Dus zeker een aanrader om een keer lekker te gaan runnen.
 
IN  DE BUURT

Hengelsport winkel

Uiteraard komt het wel eens voor dat er halverwege de week iets op is of dat net je net kapot gaat. Dan is de dichtsbijzijnde en uitstekende hengelsport winkel: Europeche Chalons en Champagne. Op nog geen 40 minuten rijden zal je een uiterst vriendelijke Fransman vinden in een aardig gevulde winkel, die zomaar een zak pellets in je handen douwt die je niet hoeft te betalen. Houd wel rekening met de lunchtijd. Gesloten tussen 12:00u en 14:00u! 

Sur le parking de CERCLE VERT, 45 Chaussée du Port, 51000 Châlons-en-Champagne, Frankrijk

Wij zijn ook in Decathlon geweest. Bespaar je alsjeblieft de moeite en ga er niet heen. Bagger winkel met leuk personeel om naar te kijken maar met nul inventaris!

Supermarkt

In het plaatsje Vitry-le-Francois is een Lidl te vinden met vers brood. Carrefour supermarkt ligt op iets grotere afstand. Als je moe wil worden omdat je koffiemelk nodig hebt maar niet kan vinden in de superloods van meerdere hectare, dan moet je echt daar heen. Aan de andere kant is het wel een ervaring en is de keuze eindeloos. Er is zelfs een hengelsporthoek. Zoek je een notieboek, dan kan je een keuze maken uit 75 verschillende soorten. MEGA!

Boulangerie

In charmont vind je geen enkele winkel, ook geen bakker. Daarvoor zal je 10 minuten moeten rijden. Op Gmaps zijn er meerdere in de buurt te kiezen.

Beeld impressie vissen

l.

.

..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

De zwaarste van de week 28 pond:

 

EINDSTAND 

125  karpers

3 zeelten

Zwwarste karper: 14 kg en 13,7kg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat is een eental keer gelukt.Dat is een eental keer gelukt.